diumenge, 7 de gener del 2018

Presència universal de sant Ramon de Penyafort (I)

Avui, 7 de gener, és la festivitat de sant Ramon de Penyafort, anomenat també sant Raimon de Penyafort emprant el cultisme que ve del "Raimundus" llatí amb el que el compatró vilafranquí signava els seus treballs en la llengua culta del seu temps, i de l'Església, que era el llatí. Sant Ramon va morir el 6 de gener, festivitat de l'Epifania, i per aquest motiu en ser canonitzat la seva festivitat va passar a celebrar-se el dia 7 -tot i que en alguna etapa del segle XX es va traslladar al 23 de gener- que aquest 2018 en ser diumenge ha traslladat la missa solemne a demà, dia 8 de gener.
Ja fa anys en Manuel Cervera Fita, bon amic i devot de Sant Ramon, es va proposar la necessitat de fer una publicació amb el títol  Presència universal de sant Ramon de Penyafort per tal de deixar constància de com la devoció al Sant de casa nostra s'ha estès arreu. En el tema hi era igualment, no podia ser d'altra manera, Manuel Rucabado, promotor incansable de tot el que fos la difusió raimundiana.
 Han passat els anys, en Rucabado ens va deixar i també Manuel Cervera, que crec recordar que va publicar una doble pàgina al setmanari penedesenc "El 3 de Vuit" amb esglésies i indrets dedicats o relacionats amb el compatró de Vilafranca. Apleguem documents diversos que formaven part d'una carpeta amb aquesta denominació de Presència universal... ,una carpeta que espera temps personalment més favorables a aquesta labor.



Opuscle de divulgació publicat el 2001 pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona, text de Josep Lligadas i dibuixos de Mercè Gallifa, en llengua catalana. 28 pàgines (12'5 x 18'5 cm.).

                                            *  *  *  *  *  *

Versió castellana de l'opuscle anterior, amb idèntiques característiques i any d'edició.

  
                                           *  *  *  *  *  *

Opuscle de 28 pàgines (13'5 x 17 cm.), sense paginar, publicat el 1988 per Apostolado Mariano, entitat amb seu a Sevilla però imprès a Madrid. Escrit en castellà pel carmelita Rafael M. López-Melus, amb nombrosos dibuixos a color, no consta l'il·lustrador.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada